Trávící soustava
Trávící soustava
- zpracovává přijímanou potravu
- zajišťuje příjem živin
Zpracovávání
1, mechanicky – zuby drtí a rozmělňují potravu
2, chemicky – potrava se chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky, které jsou střebávány a slouží jako zdroj energie a stavební látky
Stavba:
- dutina ústní
- hltan
- jícen
- žaludek
- tenké střevo
- tlusté střevo
- konečník
Dále játra a slinivka břišní
Dutina ústní
- rty
- zuby
- měkké a duté patro
- jazyk
- tváře (dásně)
Zuby
- korunka
- krček (krytý dásní)
- kořeny
- sklovina
- zubovina
- zubní dřeň
(kanálek pro nerv a cévy)
Úplný chrup 32 zubů- zubní vzorec (řezáky, špičák, zuby třenové, stoličky)
Dětský chrup (mléčný) – 20 zubů
Řezák (2)
Špičáky (1)
Stoličky(2)
Kolem 6 roku- postupná výměna
Sliny: 3páry slinných žláz
- příušní
- podčelistní
- podjazykové
Sliny obsahují enzym PTYALIN – štěpí škrob na jednoduché látky
Žvýkáním se sousto posune na kořen jazyka
- vyvolá polykací reflex
- sousto posunuto stahy svaloviny do hltanu a jícnu
Žaludek
- rozšířená část trávící trubice
- vzniká trávenina
- žaludečná šťáva (2-3 litry za den)
Obsahuje: 1, kyselinu chlorovodíkovou
rozvolňuje vlákna masa
sráží mléko, ničí choroboplodné bakterie, umožňuje působení pepsinu
2, Pepsin – Enzym
- štěpí škrob
Sliznice žaludku je chráněna hlenem.
Tenké střevo:
3 části: 1. Dvanáctník 2,5 – 3cm, 25 cm (12 palců)
– vývod slinivky břišní, žlučníku
2. Lačník 2,5 - 4m
3. Kyčelník 1- 1,5m
Funkce tenkého střeva:
-trávení – šťáva slinivky břišní – štěpí cukry, tuky a bílkoviny
-vstřebávání– živiny do krve a mízy
- na stěně pro zvětšení povrchu – KLKY: 1cm² až 3000 (plocha 40m²)
Játra:
-největší žláza
Funkce jater:
přeměna živin (cukry, tuky, bílkoviny, které přivádí krev vrátnicovou žilou do jater od střev.
tvorba žluči: hromadí se ve žlučníku – žlučovodem do tenkého střeva
žluč- rozptyluje tuky na malé kapičky = emulgace
zachytávají jedy
rozkládají hemoglobin – přeměna na žlučová barviva
tvorba močoviny z nadbytečného dusíku
Tlusté střevo:
Tračník – vzestupný, sestupný, příčný, esovitá klička, konečník
Část vzestupného tračníku
-slepé střevo s červovitým výběžkem (apendix)
Funkce tlustého střeva:
- vstřebávání vody → zahušťování a rozklad zbytků bakteriemi (plyny, metan, CO2) → výkaly při poruchách: průjmy, plynatost
Nemoci TS:
- zubní kaz- porušení zubní hmoty
- vředy- narušení sliznice žaludku
- zácpa- obtížné vyprazdňování tuhé stolice
- průjem- časté vyprazdňování řídké stolice
- apendicitida- zánět červovitého výběžku slepého střeva
- infekční žloutenka- virový zánět jater
- žlučové kameny- zkrystalizované útvary žluči
Slinivka břišní
- produkuje šťávu, která napomáhá trávení
- vývod ústí do dvanácterníku
Přeměna látek a energií
Přeměna látek a energii = METABOLISMUS
Živiny: → růst přestavba
→ tvorba energie: - teplo
- chemická energie (tělní zásoby)
- mechanická energie (k pohybu)
Základní živiny: - cukr (sacharidy)
- tuky
- bílkoviny
- minerály
- vitamíny
- voda
Energie z živin:
1, nutná pro udržení života = základní látková přeměna (zákl. metabolismus) - dýchání, činnost srdce
2, pro práci = pracovní metabolismus
1+2 = celková látková přeměna (celkový metabolismus) = denní spotřeba
Energie se získává z živin jejich oxidací.
Nejvíce energie: tuky: 1g – 39kJ
Nejrychlejší zdroj: cukry: 1g – 17,2kJ
Stavební + energie: bílkoviny: 1g – 17,2kJ
Správní skladba potravy:
Sacharidy 60%
Tuky 25%
Bílkoviny 15%
Při nadbytku potravy – obezita
Voda: 2 litry denně
Vitamíny: katalyzátory chemických reakcí (rozpustné ve vodě)
- skupina vitamínů B (B1, B2, B3, B5)
Kvasnice- kůže, obiloviny- sliznice, maso, mlíko- nerv. Soustava
B12- krvetvorba
- vitamín C
Citrus. Plody, černý rybíz, kiwi
Chorob z nachlazení, únava
Denní příjem: 100mlg!!
Rozpustné v tucích:
- vitamín A
- mléko, žloutek, mrkev, rajčata
Vidění za šera
- vitamín D
. vejce, máslo, rybí tuk, opalování
Křivice, měknutí kostí
- vitamín E
- klíčky, mléko, slunečnice
„ochránce před jedy“, tvorba pohl. Orgánů
- vitamín K
- zelené rostliny
Srážlivost krve
Hygiena potravy:
- mytí
- skladba jídel
- kořenění
- alergie
- plesnivé potraviny
- „Éčka“